EN NY BORGMÄSTARE I ROM?

En ny borgmästare väljs i Rom om några dagar. Lokalvalet har skjutits upp till 3-4 oktober på grund av pandemins beständighet.

Det finns 22 kandidater, ett riktigt rekord, en större fragmentering än vanligt, särskilt i mitten-vänster och vänster, och därför kommer omröstningen att vara oundviklig. Roberto Gualtieri valdes som kandidat för PD (och några andra mindre koalitioner) vid primärvalet. Mitt-vänstern kommer att visas uppdelad eftersom Carlo Calenda också är en kandidat som har bland annat stöd från Italia Viva.

Den avgående borgmästaren Virginia Raggi dyker upp igen för Cinquestelle får en tredje mandat medan för centrum-höger, efter långa förhandlingar valdes advokaten och professor Enrico Michetti.

Bland de 22 kandidaterna är en nyfikenhet: Giuseppe Cirillo dyker upp för Goduppförandeparty. Intressant att behovet kändes.

Mätningarna? De flesta ger Michetti vinnaren i första omgången men eftersom han inte kommer att få det den absoluta majoriteten måste fortsätta med omröstningen den 17 oktober och då ges för vinnaren Roberto Gualtieri. Det demokratiska partiet förväntas bli den mest röstade listan, medan i mitt-höger skulle avståndet mellan Fratelli d’Italia och Lega inte vara så stort. Forza Italia istället skulle komma ut rejält minskat.

ADMP