CERVO – EN PÄRLA PÅ LIGURIENS VÄSTKUST

För den som anländer österifrån, förbi Capo Mimosa, precis inkommen i Imperia, uppenbarar sig Cervo högt uppe på klipporna som reser sig ur Tyrrenska havet . Cervo, en liten stad vars ursprung förlorar sig i tidernas natt och där de romerska legionärerna på väg mot Spanien stannade till för vila.
Befolkningens behov av att bygga sina hus högt upp på klipporna, att försvara sig med fästning och ringmur kring hela staden och slottet, uppstod under muslimernas invasion under tionde århundradet. Horder av plundrare hade installerat sig vid Nizza varifrån de gjorde upprepade anfall på de olika städerna längs den liguriska rivieran.
År 1198 upplätAlbengas kommun Cervo till Gerosolimitanska riddarna. Denna order, bättre känd som Malteserordern, grundades under korstågen och vars huvuduppgift var sjukvård, är troligen grundare av det antika sjukhuset och valet av St. Georg som Cervos skyddshelgon.

År 1204 upplät Bonifacio di Clavesana, Marchese del Vasto, släkt med Otto, kejsare och kung av Germanien, sina rättigheter till slottet åt Genuas marin republik. Cerveserna svor trohet åt Genua och var stridsberedda mot dennes fiender.
Cervos historia tog nu plats i Genuas republiks historia fram till 1797, året då Genuas republik föll och ersattes av Liguriens republik på initiativ av Napoleon Bonaparte.
Under artonhundratalet livnärde de sig till största del på korallfiske längs Sardiniens och Korsikas kuster; ett livsfarligt arbete som gav Cervo rykte som “änkornas stad”. 
Dock fortsätter denna levnadsglada borg att låta tala om sig. Sedan några decennier tar en högt skattad festival för kammarmusik plats, grundad av den världsberömde violinisten Sandor Vegh. Naturens scenografi med höga klippor som skjuter upp ur havet och det snäckformade torgets akustik som förstärker musiken mot havet välkomnar flertalet världskända musiker och stadens medeltida gränder tar emot tusentals passionerade musikälskare som kommer för attnjuta av konserterna i denna lilla kommun med endast ett fåtal tusen innevånare.
Cervo är även välkänd bland svenskar som har bott på Hotel Foresta di Cervo, där skribenten var direktör från 1969 fram till omvandlingen till bostadsrätter 1974. 

Angelo Tajani
Översatt till svenska av Hanna Langmann