Över 300 drunknade flyktingar de senaste dagarna

Över 300 flyktingar befaras ha omkommit under de senaste dagarnas oväder på Medelhavet. I januari har antalet omkomna kraftigt ökat.

”Nio har räddats efter fyra dagar till havs. De övriga 203 har försvunnit i vågorna”, säger talespersonen för UNHCR,Carlotta Sami, på Twitter efter den senaste flyktingkatastrofen utanför Italiens kust.

Totalt sett har runt 300 personer omkommit under de senaste dagarnas dåliga väder på Medelhavet. Statistiken visar att fler och fler försöker ta den farliga vägen över Medelhavet till Europa och siffrorna pekar på en fortsatt ökning.

Enligt UNHCR var det sammanlagt runt 218 000 personer som försökte ta sig över havet förra året. Cirka 3 500 av dem dog.

Under januari månad förra året var det sammanlagt 2 171 personer som anlände till Italien. I januari i år är den siffran 3 528. Även dödsantalet ökar. Förra året dog 12 personer i januari jämfört med runt 50 samma månad i år.

Anledningen till att dödssiffran ändå kunde begränsas till 3 500 flyktingar förra året var Italiens räddningsinsats Mare Nostrum, det menar UNHCR:s talespersonAdrian Edwards i ett pressmeddelande. Räddningsinsatsen lades ned i fjol av den Italienska regeringen med motiveringen att prislappen på 114 miljoner euro blev för saftig.

Adrian Edwards ställer sig kritisk till EUs gemensamma operation, Triton, som han menar har ett annat fokus och inte kan ersätta Mare Nostrum i sökandet och räddandet av flyktingar i sjönöd.

Erik Halling www.arenagruppen.se