Uttalanden av statsministern efter beslutet om extraval

Uttalanden av statsministern efter beslutet om extraval


“Vänner,
Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Igår berättade Sverigedemokraterna att de skulle stödja den borgerliga politiken och fälla regeringens budget, efter att under 30 minuter hetsat mot våra medmänniskor.
De sa också att de kommer att fälla varje regering som inte gör som de säger och dansar efter deras pipa. Det här ritar om den politiska kartan i grunden.
Därför bjöd jag igår återigen in de borgerliga partiledarna för ett samtal om hur vi kunde finna en gemensam väg framåt. Men de borgerliga partierna vägrade återigen att samarbeta.
Jag har hela vägen tagit mitt ansvar och jag fortsätter att ta ansvar för vårt land. Men jag kan inte stillatigande acceptera det som nu händer på högerkanten.
De borgerliga partierna förlorade valet. De backade med nära tio procentenheter och samlade ett mindre stöd än de rödgröna partierna tillsammans. De kunde inte regera, och avgick.
Men de står inte för sitt ord om att släppa fram det största blocket och att inte att ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande. Tvärtom så fällde de idag tillsammans med Sverigedemokraterna regeringens budget. Det är ett extremt ansvarslöst agerande som saknar motstycke i Sveriges moderna politiska historia.
Konsekvensen av de fyra borgerliga partiledarnas agerande är att Sverige inte har något realistiskt regeringsalternativ. Regeringen kommer därför den 29 december att utlysa extra val som ska hållas den 22 mars nästa år.
Vi kommer inte att ta några nya samarbetsinitiativ. Skulle något eller några av de borgerliga partierna vilja ta upp seriösa samtal för att lösa den uppkomna situationen så står dörren däremot öppen.
Jag har stora förhoppningar på ett extra val. Jag vet att svenska folket respekterar de som tar ansvar och söker samarbete. De som sätter Sveriges bästa framför taktik och prestige.
Framför allt vet jag att svenska folket har sagt nej till den rådande politiken med hög arbetslöshet, rasande skolresultat och en välfärd som brister. Svenska folket vill ha nya reformer för att skapa jobb, högre skolresultat och en välfärd att lita på. Bara så kan vi säkra det svenska löftet och din möjlighet att leva ett fritt liv i en global tid.
Jag hoppas du är med oss i det arbetet och att vi tillsammans ser till att vi också blir fler. Nu mer än någonsin behövs Socialdemokraternas orubbliga vilja att ta ansvar och utveckla Sverige.”

Stefan Löfven