GRILLOS SAGA I SVERIGE

GRILLOS SAGA I SVERIGE

En mäktig familj invandrar i Sverige från Tyskland
på 1600-talet med förgreningar kända i Italien
Angelo Tajani

Vem minns inte den spektakulära tolkningen av Alberto Sordi i filmen “MARKISEN DEL GRILLO”! 
Jo en gren av denna familj, avkomling från till Gianifero Grillo, greve av det heliga romerska riket, flyttade från Tyskland, till Genua i år 798. 
I Italien finns det fortfarande två grenar: den gren av Genua och Neapel gren.
Kan Inte anta att denna gren härstammar Beppe Grlllo!
Men vi vill inte berätta historien om Marquis Del Grillo i Italien, men om grenen som återvände till Tyskland, var de kommer ifrån familjemedlemmar, Grill som bosatte sig i Sverige, och speciellt Claes Grill.
Det är inte känt exakt när och var namnbytet från Grillo till Grill har skett i Tyskland, Nederländerna eller i Sverige.
 Andrea Grillo, en vinhandlare i Augsburg, i södra Tyskland, hade en son, Baltazar, som var guldsmed. Tre av Baltazars barnen flyttar till Holland, förmodligen pågrund av förföljelsen av hugenotterna mot katoliker.
En av dem, Antonio, var mycket skicklig att analysera mängden av guld och silver som fanns i juveler och mynt, blev Riksguardien i det Kungliga Myntverket.
Familjemedlemmar Grillo praktiserade framgångsrikt den kommersiella aktiviteten i olika branscher, vilket inte borde orsaka förvåning eftersom denna familj hade bott i den mäktiga Maritima republiken Genua redan i gryningen av dess merkantila verksamhet med länderna i Medelhavsområdet, Mellanöstern, Frankrike, Spanien och Portugal.
 Antonio Grillos barn, Anthony (1640-1703) och Balthazar (död 1697) övertog ställningen som deras förälder hade i det kungliga myntverket. Antonius var silversmed och Balthazar hade intressen Kungsholm Glasbruk och Sala silvergruva. 
Nästa generation övergick till grosshandlarverksamheten grossist och etablerad åter kontakt med släktingar i Nederländerna.  Anthony Sr son, Abraham (1674-1725), startade med sin bror Carl (1681-1736), Handelsbolaget Grill som Carl, efter sin brors död, förvaltade med sin brorson Claes (1705-1767) . När Carls avled, fortsatte Claes verksamheten ensam men, år 1747, tog in delägare halvbrodern Johan Abraham (1719-1799). Vid Johan Abrahams död, upphörde bolaget att existera.
De tre bröderna Grill, Claes, Johan Abraham i Stockholm och Abraham Grill Jr i Göteborg (1707-1763) blev direktörer Ostindiska kompaniet (SOIC). Sonen till Abraham Jr, Jean Abraham Grill (1736-1792) var förste lastningschef med stationering i Kanton, Kina, 1761-1768 och 1789 blev han direktör för SOIC.
Detta rederi, som hade grundats på1600-taler, var avsett att utföra merkantil
handeln med Fjärran Östern.
Claes Grill, den mest kända, byggde fartyg i sina varv, levererade timmer, ankare och järnsmide från verkstäderna och egna skogsegendomar Iggesund, Söderfors och Österby. Tjära, tågvirke och segelduk köpte han från brodern Johan Abraham. De järnrör att fartygen fraktade till Cadiz i Spanien, producerades i verkstäderna i Uppland och såldes för att finansiera inköp i Kina. En del av kapitalet för transporter kom från egna medel eller från släktingar i Nederländerna.